TRAD.ATTACK! – MAKE YOUR MOVE

De formatie ‘Trad.Attack!’ brengt hun albums uit op het platenlabel ‘Made In Baltics’ en niets is minder waar, want deze pop- en rockgroep heeft Estonia oftewel Estland in de Baltische staten als thuisbasis. De drie kernleden van ‘Trad.Attack!’ zijn zangeres Sandra Vabarna die ook op doedelzak en mondharp speelt, haar broer Jalmar Vabarna die eveneens zingt en op een twaalfsnarige gitaar speelt en Tönu Tubli die zijn ding doet op drums, trombone en glockenspiel.

Mijn gewaardeerde ‘Rootstime’-collega Eric Schuurmans nam in de zomer van 2016 hun tweede album “Ah!” onder de loep en hij concludeerde dat hun traditionele en hedendaagse folknummers uit Estonia muzikaal wel OK waren, maar dat hij geen enkel woord van de in hun landstaal gebrachte songteksten verstond. Gelukkig maar dat ze hun songtitels naar het Engels hadden vertaald, zodat we toch een vaag idee konden krijgen over de bezongen onderwerpen.

Dat heeft het trio uit Estonia nu helemaal opnieuw overgedaan voor hun nieuwe plaat “Make You Move” die deze week op de internationale markt wordt losgelaten. Daarop staan elf nummers die een vreemde mix tussen traditionele folk, psychedelische pop en punkrock moeten voorstellen. Twee van die tracks geven we mee op de bijgaande video’s: “Tehke Ruumi!” (in het Engels: “Make Room”) en “Armasta Mind” (in het Engels ‘Love Me”) waarop de lokale zanger en multi-instrumentalist Vaiko Eplik meedoet.

De band geeft als boodschap mee op het cd-hoesje ‘Everything that stops, dies…: hearts, thoughts, traditions… Courage. Do you have it?’. Het is een advies aan de luisteraars om van de geijkte paden af te wijken en vooral gewoon te doen waar je zin in hebt, kortom “Make Your Move!” zoals de albumtitel aangeeft. Sommige van de songteksten blijken afkomstig te zijn uit de 19e en 20e eeuw en ook die teksten staan in het bij deze plaat gevoegde cd-boekje netjes in het Engels vertaald. Maar de soms zeer harde en luide punkrockmuziek die ‘Trad.Attack!’ onder deze nummers heeft geplaatst kan eigenlijk nauwelijks meer 21e eeuws zijn.

De groep bestaat sinds zo’n zeven jaar en hun ambitie is om in elk land van de wereld eens te hebben opgetreden. In 37 landen is dit intussen al gelukt voor ‘Trad.Attack!’, maar of ze in die zeer gewaagde doelstelling zullen slagen in de nog resterende 159 landen valt toch wel te betwijfelen, want dit soort muziek kan niet in elk land van de wereld op evenveel bijval rekenen. In eigen land hebben ze echter wel al een zeer hoge status weten te bereiken en daar zal dit vierde album van de groep wellicht nog wat extra toe bijdragen.

(valsam)

 

 

Artiest info
Website  
 

Label: Made In Baltics

video